1 ulas Bawang Holand (potong besar2 atau dadu ikut nafsu masing2)
2 ulas bawang (cincang je)
1 batang karot (potong ikut suka mcm laki aku
1 tin kecil tomato puree (mcm tin kecil sardin, tapi kalau xde tomato puree boleh je guna sos blognese sodap jugak)
5 sudu cili kisar (ikut suka nak pedas tambah je cili padi, tp kalau anak2 nak makan xyah isi, tapi laki sy akan masak asing)
Ayam potong kecik2 (ni kalau nak isi lebih lagi sedap)
Kiub ayam (laki aku letak 3 kiub ayam rupanya ish2. Patutlah sedap nau2 boleh botak palo den nihaa, dia kata kalau letak 3 xyah letak garam langsung)
1 buku Cheddar cheese (laki ku selalu pakai brand becca) yg ni parut dulu ya..kalau tak parut nanti dia xcair...
1 paket spagetti (direbus sedang2 masak je, laki ku kata, kalau picit spegetti tengah2 dia mcm keras2 skit) sebab nanti spagetti ni akan dicampurkan dgn kuah.
Hiasan 2 slice cheese.
Cara-cara:
1. Tumis bawang holand dan bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan cili dan goreng sampai naik minyak. Sesudah itu masukkan ayam masak sampai hilang air ayam, pastu masukkan tomato puree, kiub ayam, garam dan kalau nak masukkan gula skit pon boleh ikut tekak masing2.
3. Sesudah itu masukkan carot dan Air dalam 2 cawan, biar mendidih
4. Masukkan spagetti yg dah direbus dan cheease yg diparut. Gaul rata pastu tutup api dan tutup periuk tu. Nanti kuah tu akan meresap masuk dlm mee. So sapa2 tak suka mee kembang, jgn rebus spegetti tu terlalu lama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan